Zjeść Austrię

Wczoraj przyjechali do Warszawy austriaccy kucharze i miałam okazje brać odział w zorganizowanych przez Austria.info warsztatach kulinarnych.
image

image

Pierogi karynckie, specjalność z Karyntii okazały się zaskakująco bliskie polskiej kuchni. Przypominają nasze „ruskie” wzbogacone o dodające im lekkości zioła: miętę, pysznogłówka, kozieradka błękitną, cząber.
image

A oto przepis autorstwa specjalistki od pierogów, Ingeborg Daberer, prowadzącej w Karyntii rodzinną restaurację.

Ciasto
500 g gładkiej mąki
1 szczypta soli
3 łyżki oleju
¼ l wody

Nadzienie
500 g mączystych ziemniaków
500 g twarogu
½ łyżeczki soli
50 g masła
50 g cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziòł

Z mąki, soli, oleju i odrobiny wody ugnieść ciasto, uformować w kulkę i odłożyć.
Nadzienie: ugotować ziemniaki w skórce, gorące obrać i ugnieść. Drobno pokrojoną cebulę i czosnek podsmażyć na złoto maśle. Dodać twaróg, sól i zioła. Wszystko dokładnie ugnieść.
Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość 1-2 mm. Z ciasta wyciąć kółka o średnicy ok. 10 cm i do każdego nałożyć około łyżki nadzienia. Nadzienie otoczyć ciastem, brzegi dokładnie połączyć palcami. W dużym garnku zagotować osoloną wodę, włożyć pierogi i gotować ok. 12 minut. Wyjąć, pozostawić do ocieknięcia i na podgrzanych wcześniej talerzach polać roztopionym brązowym masłem.
Smacznego!

PS – już wkrótce przepis na wyjątkowa sałatkę ze szparagów!

Dodaj komentarz

Możesz użyć HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>